joi, 20 octombrie 2011

Osteosinteza cu placa si suruburi femur caine

Osteosinteza este o metoda chirurgucala de fixare a fracturilor osoase. Osteosinteza cu placi si suruburi se foloseste in general pentru fracturi multiple ale osului.
Inainte de a se efectua procedura trebuie sa avem minim doua radiografii din unghiuri diferite ale fracturii si o anestezie in care partea analgezica si miorelaxanta sa fie bine reprezentata.
Placile si suruburile sunt confectionate din oteluri austenice, titaniu sau aliaje de titaniu, materiale bine tolerate de organism si care nu sufera procese de coroziune in mediul intern.
Pe scurt tehnica operatorie:
1. Animalul se pregasteste pentru operatie prin tundere, radere, respectand conditiile de asepsie si antisepsie.
2.Se efectueaza incizia planurilor anatomice:

luni, 17 octombrie 2011

Tăierea cozii și urechilor la câine interzisă prin lege

Tăierea cozii și sau a urechilor la animale din motive pur estetice este interzisă prin lege și în România, însă puțini proprietari de animale și chiar medici veterinari știu acest lucru.
Dobermann-fbÎncă din 2004, în România a intrat în vigoare o lege care protejează drepturile animalelor, iar din 2007 odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, legea a început să fie cât de cât activă însă inuficient cât să combată maltratarea și schilodirea animalelor după bunul plac al unor propiretari. Legea 205 din 2004 modificată și completată prin legea 9 din 2008, prevede cadrul legal în care se pot efectua intervenții chirurgicale la animale.

Elemente de prim ajutor in situatii de urgenta si/sau extreme

COLAPSUL IN CAZ DE ACCIDENTE DE STRADA SAU ALTE TRAUMATISME GRAVE


 Prin colaps definim in acest caz lesinul sau lipotimia. Animalul in urma unui accident sau a unei intoxicatii grave isi pierde cunostinta. Respiratia, de regula, este superficiala, cu o frecventa scazuta, pulsul este de asemenea slab. Pulsul la caine se ia cel mai usor la incizura mandibulei sau in capul pieptului. Animalului i se deschide gura, se trage limba afara, daca are tendinta de a o trage pe gat este bine sa o legam cu un tifon si s-o tragem usor in exterior fara a forta. Se uda – mai ales vara – botul animalului cu apa rece, eventual se spala si gura daca exista saliva in exces. Animalul trebuie tinut in decubit lateral sau ventral. Este contraindicat decubitul dorsal, adica pe spate, fiindca animalul se poate ineca cu saliva. Daca ochii sunt intredeschisi se verifica reflexul ocular. In cazul in care colapsul este in urma unui traumatism trebuie mutat cu grija pentru a nu i se forta coloana eventual lezionata.

vineri, 14 octombrie 2011

Boli metabolice genetice



Bolile genetice de metabolism cuprind toate tulburările induse de prezența unor proteine modificate cantitativ sau calitativ, sinteza lor fiind expresia unor mutații genetice.
În funcție de rolul pe care îl joacă și de ponderea factorilor genetici si ai celor ecologici în producerea unor boli sau sindroame,acestea pot fi grupate în patru categorii:
1. Boli genetice pure sau boli cu determinism pur genetic

2.Boli genetice cu determinism poligen și multifactorial

3.Boli cu predispoziție genetică sau boli determinate de interacțiunea factorilor genetici cu cei ecologici
4.Boli cu determinism pur ecologic

Hemofilia
   Hemofilia este o boală hematologică genetică, ea afectează cu precadere

Displazia de sold la caine



Ce este displazia?
Cuvantul displazie are origine greacă (dysplasia) şi înseamnă dezvoltare anormală. Această noţiune se utilizează destul de des în terminologia medicală, înafară de regiunea şoldului se mai utilizează şi în legătură cu alte regiuni anatomice (de exemplu displazia cotului).

joi, 13 octombrie 2011

Limfomul malign la caine




Limfomul malign este unul dintre cele mai frecvente neoplasme  la câine, ponderea fiind deţinutã de leucemia limfoidã si mieloidã.


Durata medie de viață a câinilor cu limfom multicentric este de 10 săptămâni, după diagnosticul

Congres AMVAC


Tarife pentru studenti: 90 lei pana la 15 oct, 100 lei pana la 30 oct, 150 lei dupa 1 nov.
Mai trebuie platita cotizatia anuala AMVAC pentru studenti este de 30 lei.

Pironire centromedulara femur caine

Pironirea centromedulara este o metoda de osteosinteza cu fixatori interni care asigura o imobilizare buna in fracturile diafizare si metafizare oblice sau transversale ale oaselor lungi.Exista doua metode: metoda directa(fara deschiderea focarului de fractura) si metoda indirecta(cu deschiderea focarului de fractura). Metoda indirecta este utilizata mai frecvent si aceasta v-o prezentam in imaginile urmatoare:
1. Se pregateste zona de lucru prin tundere, asepsie si antisepsie:

marți, 11 octombrie 2011

In saptamana 30 septembrie – 7 octombrie, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, au realizat 66 de actiuni de control la unitati si gospodarii ale populatiei. Au aplicat si trei amenzi in cuantum de 3100 de lei.

Au fost verificate depozite alimentare, unitati de alimentatie publica, cantine, gradinite, unitati de vanzare cu amanuntul, targuri si piete agroalimentare, brutarii, laboratoare de cofetarie, unitati de ambalare a produselor de origine non animala, unitati de procesare carne, unitati de procesare lapte, ferme de pasari, farmacii veterinare, gospodarii ale populatiei, circumscriptii sanitar veterinare de asistenta.
Ca urmare a neregulilor constatate in timpul verificarilor, inspectorii au aplicat trei amenzi contraventionale in valoare de 3100 de lei si au retinut oficial in vederea confiscarii 3 kilograme de produse alimentare, in valoare de 110 de lei.
Au fost sanctionate deficiente precum: manipularea  produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor; transportul animalelor neidentificate si neinregistrate fara documente sanitar veterinare; comercializarea produselor alimentare in spatii neautorizate sanitar veterinar.
Satmarenii care in acest sfarsit de saptamana taie porci in sistem traditional pentru consum propriu pot solicita examen trichineloscopic sambata intre orele 8-13 si duminica intre orele 8-12, la Circumscriptia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1, din “Piata Mare”. Mare atentie la crotalii si in numele cui se solicita examenul trichineloscopic.

Două cazuri de rabie la bovină, diagnosticate de sanitar-veterinari


Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a diagnosticat, săptămâna trecută, două cazuri de rabie la bovină.
Luni, pe 3 octombrie, a fost diagnosticat un caz de rabie la o bovină care îi aparţine unui crescător din Buneşti, animalul prezentând semne clinice de afectare a sistemului nervos şi apoi decedând.
Vineri, pe 7 octombrie, povestea s-a repetat la o bovină din gospodăria unui bărbat din Buneşti.
„Având în vedere pericolul deosebit pe care îl constituie rabia, atenţionăm din nou asupra regulilor de protecţie necesare în cazul în care există situaţii similare: în primul rând  trebuie anunţat medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor, iar cadavrele animalelor nu se manipulează. Ele trebuie preluate doar de personalul unităţilor de ecarisare”, a avertizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
După aceste ultime diagnosticări, numărul cazurilor de turbare înregistrate în judeţ a ajuns la 13.

Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat focarul de antrax de la Casimcea!

Bovina sacrificată la Casimcea avea antrax (foto arhivă)

Bovina sacrificată la Casimcea avea antrax 

 
Animalul sacrificat în zona localităţii Casimcea avea antrax. O spun rezultatele bioprobelor efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Tulcea. Azi dimineaţă, la Casimcea s-a întrunit Unitatea Locală de Sprijin pentru a rezolva problema focarului din comună.
Cu toate că iniţial rezultatele din laboratorul de la Tulcea au infirmat prezenţa bolii la bovina sacrificată pe data de 28 septembrie, bioprobele au contrazis această primă informaţie. „S-au făcut aceste analize, numite bioprobe, pe şoareci. Rezultatul este că bovina sacrificată la finalul lunii septembrie în Casimcea era purtătoare de antrax. Am transmis în teren informaţiile, iar în această dimineaţă la Casimcea s-a întrunit Unitatea Locală de Sprijin, organism de decizie din care fac parte primarul, medicul veterinar şi alţi factori implicaţi. Îşi stabilesc un plan de măsuri şi vor începe activităţile. Primul pas este dezinfectarea păşunii“, spune prefectul de Tulcea, Vasile Gudu.
Atât laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică din Tulcea, cât şi analizele de la spital au confirmat faptul că tânărul care a decedat duminică noaptea avea antrax. Dacă şi Institutul Cantacuzino va confirma, de mâine se începe campania de conştientizare în rândul populaţiei.  „Diercţia de Sănătate Publică este pregătită să intervină. Dacă se confirmă şi de la Bucureşti cazul de antrax, se va lua legătura cu toţi medicii de familie, în special cu cei din zona comunei Casimcea, să ţină atent sub observaţie pacienţii. De asemenea, vom face campanii pentru a-i aduce pe oameni la medic la primele simptome ale acestei boli“, mai spune prefectul Vasile Gudu.
Ultimul caz de antrax înregistrat în judeţul Tulcea a fost acum doi ani, la Murighiol, dar fără decese.

duminică, 9 octombrie 2011

Braces (orthodontic therapy) for pets


Braces (orthodontic therapy) for petsWe provide orthodontic care for pets.  Braces are orthodontic appliances used to reposition teeth that are imporperly aligned or mal-occluded.  The initial oral examination involves a bite or occlusal evaluation.  If the bite isn't right, consideration is focused on wheter the bite is functional and comfortable.

When the occlusion causes trauma, we refer to it as a traumatic occlusion.  The consequences of traumatic occlusions can be substantial.  Teeth striking teeth or soft tissues may result in tooth fracture, tooth inflammation (pulpitis), periodontal inflammation, pain and death of the tooth (non-vital tooth).  Traumatic malocclusions can contribute to the development of periodontal disease and as stated above, non-vital teeth.  Anachoresis is a term used to describe the spread of bacteria through the blood stream.  Anachoresis is a major reason for the spread of infection from non-vital (dead) teeth and infections around the teeth (periodontal disease) to important organs such as the heart, kidney or liver.  Malocclusions should be evaluated carefully to ensure pets have comfortable, functional bites and to avoid serious consequences from the spread of bacteria.