Se cunosc astăzi peste 100 de rase de iepuri care pot fi clasificate după: masa corporală, producţia
principală şi însuşirile blăniţei.
RASELE MARI DE IEPURI
Aici se încadrează iepurii cu masa corporală de peste 5 kg. Sunt
importante în formarea hibrizilor industriali, sunt animale cu aspect
frumos dar se reproduc mai dificil.
În această grupă intră: Uriaşul belgian, Marele alb, Berbec englez, Berbec german.
Rasa URIAŞUL BELGIAN: Uriaşul de Flandra sau Gigantul de Flandra este originar din Belgia.
Are
masa corporală de 6 kg la femele şi de 6-7 kg la masculi dar poate
ajunge la 12 kg. Are un cap masiv, urechi drepte şi robuste, cu
vârfurile rotunjite, purtate în sus în formă de “V”.
Ochii au o
culoare închisă şi roz la cei albinotici. Gâtul este scurt cu
musculatura bine dezvoltată, femelele pot prezenta pe gât o cută simplă
sau dublă numită salbă, fanon sau cravată.
Lungimea corpului este de 70-90 cm, torace cilindric, cu perimetrul toracic de 35-45 cm, linia spinării este dreaptă.
Culoarea blănii este “aguti”(sălbatică) dar poate fi şi neagră, cenuşiu-închis (cangur) brună, albă sau fluture (bălţată).
Maturitatea sexuală este atinsă la 10-11 luni la femele şi la 12 luni la masculi.
Prolificitatea medie de 4-5 pui, femelele pot făta de 2-3 ori /an.
Puii la fătare au 60-70 g şi ajung la 3 luni la 2,5 kg când pot fi
sacrificaţi. După acestă greutate scad calităţile gustative ale cărnii
şi rentabilitatea creşterii.
Are o constituţie robustă. Este o rasă de carne şi blăniţe, pielea tăbăcită imită antilopa