marți, 11 octombrie 2011

In saptamana 30 septembrie – 7 octombrie, inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, au realizat 66 de actiuni de control la unitati si gospodarii ale populatiei. Au aplicat si trei amenzi in cuantum de 3100 de lei.

Au fost verificate depozite alimentare, unitati de alimentatie publica, cantine, gradinite, unitati de vanzare cu amanuntul, targuri si piete agroalimentare, brutarii, laboratoare de cofetarie, unitati de ambalare a produselor de origine non animala, unitati de procesare carne, unitati de procesare lapte, ferme de pasari, farmacii veterinare, gospodarii ale populatiei, circumscriptii sanitar veterinare de asistenta.
Ca urmare a neregulilor constatate in timpul verificarilor, inspectorii au aplicat trei amenzi contraventionale in valoare de 3100 de lei si au retinut oficial in vederea confiscarii 3 kilograme de produse alimentare, in valoare de 110 de lei.
Au fost sanctionate deficiente precum: manipularea  produselor alimentare cu incalcarea normelor sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor; transportul animalelor neidentificate si neinregistrate fara documente sanitar veterinare; comercializarea produselor alimentare in spatii neautorizate sanitar veterinar.
Satmarenii care in acest sfarsit de saptamana taie porci in sistem traditional pentru consum propriu pot solicita examen trichineloscopic sambata intre orele 8-13 si duminica intre orele 8-12, la Circumscriptia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nr. 1, din “Piata Mare”. Mare atentie la crotalii si in numele cui se solicita examenul trichineloscopic.

Două cazuri de rabie la bovină, diagnosticate de sanitar-veterinari


Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a diagnosticat, săptămâna trecută, două cazuri de rabie la bovină.
Luni, pe 3 octombrie, a fost diagnosticat un caz de rabie la o bovină care îi aparţine unui crescător din Buneşti, animalul prezentând semne clinice de afectare a sistemului nervos şi apoi decedând.
Vineri, pe 7 octombrie, povestea s-a repetat la o bovină din gospodăria unui bărbat din Buneşti.
„Având în vedere pericolul deosebit pe care îl constituie rabia, atenţionăm din nou asupra regulilor de protecţie necesare în cazul în care există situaţii similare: în primul rând  trebuie anunţat medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor, iar cadavrele animalelor nu se manipulează. Ele trebuie preluate doar de personalul unităţilor de ecarisare”, a avertizat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
După aceste ultime diagnosticări, numărul cazurilor de turbare înregistrate în judeţ a ajuns la 13.

Direcţia Sanitar Veterinară a confirmat focarul de antrax de la Casimcea!

Bovina sacrificată la Casimcea avea antrax (foto arhivă)

Bovina sacrificată la Casimcea avea antrax 

 
Animalul sacrificat în zona localităţii Casimcea avea antrax. O spun rezultatele bioprobelor efectuate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Tulcea. Azi dimineaţă, la Casimcea s-a întrunit Unitatea Locală de Sprijin pentru a rezolva problema focarului din comună.
Cu toate că iniţial rezultatele din laboratorul de la Tulcea au infirmat prezenţa bolii la bovina sacrificată pe data de 28 septembrie, bioprobele au contrazis această primă informaţie. „S-au făcut aceste analize, numite bioprobe, pe şoareci. Rezultatul este că bovina sacrificată la finalul lunii septembrie în Casimcea era purtătoare de antrax. Am transmis în teren informaţiile, iar în această dimineaţă la Casimcea s-a întrunit Unitatea Locală de Sprijin, organism de decizie din care fac parte primarul, medicul veterinar şi alţi factori implicaţi. Îşi stabilesc un plan de măsuri şi vor începe activităţile. Primul pas este dezinfectarea păşunii“, spune prefectul de Tulcea, Vasile Gudu.
Atât laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică din Tulcea, cât şi analizele de la spital au confirmat faptul că tânărul care a decedat duminică noaptea avea antrax. Dacă şi Institutul Cantacuzino va confirma, de mâine se începe campania de conştientizare în rândul populaţiei.  „Diercţia de Sănătate Publică este pregătită să intervină. Dacă se confirmă şi de la Bucureşti cazul de antrax, se va lua legătura cu toţi medicii de familie, în special cu cei din zona comunei Casimcea, să ţină atent sub observaţie pacienţii. De asemenea, vom face campanii pentru a-i aduce pe oameni la medic la primele simptome ale acestei boli“, mai spune prefectul Vasile Gudu.
Ultimul caz de antrax înregistrat în judeţul Tulcea a fost acum doi ani, la Murighiol, dar fără decese.