vineri, 11 noiembrie 2011

Rase de iepuri (rase mari)

Se cunosc astăzi peste 100 de rase de iepuri care pot fi clasificate după: masa corporală, producţia 
principală şi însuşirile blăniţei.


 RASELE MARI DE IEPURI
 

 Aici se încadrează iepurii cu masa corporală de peste 5 kg. Sunt importante în formarea hibrizilor industriali, sunt animale cu aspect frumos dar se reproduc mai dificil.
    În această grupă intră: Uriaşul belgian, Marele alb, Berbec englez, Berbec german.

Rasa URIAŞUL BELGIAN: Uriaşul de Flandra sau Gigantul de Flandra este originar din Belgia.

 Are masa corporală de 6 kg la femele şi de 6-7 kg la masculi dar poate ajunge la 12 kg. Are un cap masiv, urechi drepte şi robuste, cu vârfurile rotunjite, purtate în sus în formă de “V”.
Ochii au o culoare închisă şi roz la cei albinotici. Gâtul este scurt cu musculatura bine dezvoltată, femelele pot prezenta pe gât o cută simplă sau dublă numită salbă, fanon sau cravată.
    Lungimea corpului este de 70-90 cm, torace cilindric, cu perimetrul toracic de 35-45 cm, linia spinării este dreaptă.
    Culoarea blănii este “aguti”(sălbatică) dar poate fi şi neagră, cenuşiu-închis (cangur) brună, albă sau fluture (bălţată).
    Maturitatea sexuală este atinsă la 10-11 luni la femele şi la 12 luni la masculi.
    Prolificitatea medie de 4-5 pui, femelele pot făta de 2-3 ori /an.
    Puii la fătare au 60-70 g şi ajung la 3 luni la 2,5 kg când pot fi sacrificaţi. După acestă greutate scad calităţile gustative ale cărnii şi rentabilitatea creşterii.
    Are o constituţie robustă. Este o rasă de carne şi blăniţe, pielea tăbăcită imită  a
ntilopa