luni, 17 octombrie 2011

Tăierea cozii și urechilor la câine interzisă prin lege

Tăierea cozii și sau a urechilor la animale din motive pur estetice este interzisă prin lege și în România, însă puțini proprietari de animale și chiar medici veterinari știu acest lucru.
Dobermann-fbÎncă din 2004, în România a intrat în vigoare o lege care protejează drepturile animalelor, iar din 2007 odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, legea a început să fie cât de cât activă însă inuficient cât să combată maltratarea și schilodirea animalelor după bunul plac al unor propiretari. Legea 205 din 2004 modificată și completată prin legea 9 din 2008, prevede cadrul legal în care se pot efectua intervenții chirurgicale la animale.

Elemente de prim ajutor in situatii de urgenta si/sau extreme

COLAPSUL IN CAZ DE ACCIDENTE DE STRADA SAU ALTE TRAUMATISME GRAVE


 Prin colaps definim in acest caz lesinul sau lipotimia. Animalul in urma unui accident sau a unei intoxicatii grave isi pierde cunostinta. Respiratia, de regula, este superficiala, cu o frecventa scazuta, pulsul este de asemenea slab. Pulsul la caine se ia cel mai usor la incizura mandibulei sau in capul pieptului. Animalului i se deschide gura, se trage limba afara, daca are tendinta de a o trage pe gat este bine sa o legam cu un tifon si s-o tragem usor in exterior fara a forta. Se uda – mai ales vara – botul animalului cu apa rece, eventual se spala si gura daca exista saliva in exces. Animalul trebuie tinut in decubit lateral sau ventral. Este contraindicat decubitul dorsal, adica pe spate, fiindca animalul se poate ineca cu saliva. Daca ochii sunt intredeschisi se verifica reflexul ocular. In cazul in care colapsul este in urma unui traumatism trebuie mutat cu grija pentru a nu i se forta coloana eventual lezionata.