luni, 17 octombrie 2011

Tăierea cozii și urechilor la câine interzisă prin lege

Tăierea cozii și sau a urechilor la animale din motive pur estetice este interzisă prin lege și în România, însă puțini proprietari de animale și chiar medici veterinari știu acest lucru.
Dobermann-fbÎncă din 2004, în România a intrat în vigoare o lege care protejează drepturile animalelor, iar din 2007 odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, legea a început să fie cât de cât activă însă inuficient cât să combată maltratarea și schilodirea animalelor după bunul plac al unor propiretari. Legea 205 din 2004 modificată și completată prin legea 9 din 2008, prevede cadrul legal în care se pot efectua intervenții chirurgicale la animale.

Mulți proprietari de câini recurg și la ora actuală la mutilarea patrupedelor pe motiv că sunt inestetice trăsăturile, la nivelul urechilor și sau cozii și recurg la chirurgia estetică, supunând animalul la o suferință intutilă. Animalul nu își poate da consințământul privind o astfel de intervenție chirurgicală ci este supus manoperei chirurgicale fără să i se ceară acordul, devenind parte vătămată. Legea care protejează dreptul animalelor tocmai  acest lucru a dorit să evite, ca animalele să nu mai fie supuse unor intervenții chirurgicale din motive estetice la solicitarea proprietarilor.
Tăierea cozii și sau a urechilor la câine se poate efectua doar din motive pur medicale cum ar fi fractura cozii și sau sfâșierea unei urechi în urma unei altercații cu un alt câine sau în urma unui incident în care o parte din pavilionul urechii a fost distrus. Condițiile speciale ce impun intervențiile chirurgicale estetice la animale sunt stabilite doar de medicul veterinar care este singurul abilitat de lege să și rezolve problema medicală.
Însă dacă o operație estetică s-a efetuat ca urmare a unui moft a proprietarului animalului, atât medicul veterinar care a efectuat respectiva intervenție cât și proprietarul sunt pasibili de amendă usturătoare și chiar de închisoare între  două și șase luni, conform dispozițiilor legii 205 din 2004. Cel mai des sunt mutilați cânii de vânătoare, cărora li se secționează coada, încă de la vârsta de câteva săptămâni, pe motiv că sperie vânatul, și câinii de lupte, din rasele combatante, cărora li se modifică aspectul urechilor.
Coada joacă un rol foarte important în viața unui câine. Ea a fost creată cu un scop bine definit de natură. Spre exemplu cu ajutorul cozii câinele își exprimă starea de bucurie, mânie, poți ști dacă se pregătește să atace sau dacă este supus. De asemenea coada joacă un rol important  în orientarea animalului precum și în menținerea echilibrului, iar când îi este frig  îl ajută să își reducă pierderea de căldură din organism prin acoperirea zonei perianale.
Înainte de a efectua astfel de intervenții chirurgicale inutile și dureroase pentru animal, e bine să nu aplecați urechea la anumiți proprietari de animale care efectuează astfel de practici inumane doar din motive personale, întrucât riscați să faceți chiar și închisoare. Consultați un medic veterinar înainte de a recurce la astfel de practici ilegale și dureroase pentru animalul dumneavoastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu