sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Rase mijlocii de iepuri

Cu toate că producţia lor principală rămâne carnea, unii cercetători le consideră rase mixte, deoarece produc şi blăniţe valoroase.
    Unele rase din această grupă, prin prolificitatea şi precocitatea lor, pot asigura producţii de carne superioare unor rase mari.
    Iepurii din această grupă au masa corporală cuprinsă între 3-5 kg.



Rasa CHINCHILLA

este originară din Franţa. Culoarea ei imită culoarea animalului de blană Chinchilla Laniger, care este originar din America de Sud.
    Rasa prezintă mai multe varietăţi considerate ca rase distincte: iepurele de casă Chinchilla micã  şi Chinchilla mare.

Rasa ARGINTIU FRANCEZ (Champagne)


este o rasă veche franceză. Masa corporală este de 4,5-5 kg. Are aspect armonios, rotunjit, masiv.
    Capul mijlociu, cu urechi de 14-15 cm purtate în formă de “V” cu vârful rotunjit.
    Ochii sunt mari de culoare brun închisă. Femelele au “cravată”. Culoarea este argintie uniformă. Puii la naştere sunt negri.

Rasa REX





























are mai multe varietăţi de culoare: neagră, chinchilla, albă, argintie şi havan.
    Masa corporală este de 3-4 kg. Produce blăniţe valoroase cu părul uniform şi scurt.
    Prolificitatea medie este de 5-6 pui. Se creşte mai întâi pentru pielicele şi apoi pentru carne. Este o rasă foarte pretenţioasă.



Rasa CALIFORNIANÃ


formată în S.U.A. A fost adusă în ţara noastră în 1947. Are masa corporală de 4,5-5 Kg chiar 5,5 Kg.
    Culoarea este albă pe tot corpul şi fluture adică neagră pe bot, urechi, coadă şi extremităţile picioarelor.
    Are o conformaţie tipică de carne, crupa largă şi rotunjită, fiind bine îmbrăcată în musculatură.
    Are ochii de culoare roz, nepigmentaţi, dar de o culoare mai închisă faţă de alţi iepuri albinoşi.
    Prolificitatea este de 6-9 pui. Precocitatea sexuală este mare, chiar la 4-4,5 luni. La 3 luni puii ajung la 2,5 kg.

Rasa ALBASTRUL VIENEZ






este o rasă de iepuri foarte răspândită şi apreciată pentru carne şi blăniţe. Masa corporală medie este de 4-5 Kg. Capul este lat, cu profil drept.
Urechile sunt lungi de 13-14 cm, au vârfurile rotunjite şi sunt purtate în “V”. Ochii sunt mari, de culoare gri-albăstruie. Femelele au “cravată” mică.
    Culoarea este gri-albăstruie închis, cu reflexe metalice; uneori reflexele sunt roşcate.  Abdomenul este mai închis la culoare.
    Se poate creşte intensiv, iar maturitatea sexuală o atinge la vârsta de 8-9 luni.
Prolificitatea medie este de 7-8 pui.
Precocitatea este bună, la 3 luni ajung la 2,7 kg.
    Sporul mediu zilnic realizat este de 15,1 g de la naştere la 3 săptămâni, 41,5 g de la 3 la 8 săptămâni, 32,2 g de la 8 la 14 săptămâni şi 16,5 g de la 4 la 22 săptămâni.
Randamentul la sacrificare este de 65%. Carnea obţinută este de cea mai bună calitate.
    Din această grupă mai fac parte şi alte rase dintre care amintim: Neo-Zeelandez-Roşu, Belgiană, Japoneză, rasa Russe, Negru Vienez, Foc de Bourgogne, Galben de Turingia, Normandă, Palomino şi altele.




Rasa ANGORA (este o rasa de iepuri cu par lung)


are origine necunoscută, probabil din jurul Mării Negre. Manifestă fenomenul de “ANGORISM”, adică acea creştere continuă a părului imediat după tundere. Fenomenul este dat de o mutaţie genetică pe care o au şi caprele ANGORA, astăzi fenomenul este întâlnit şi la cobai şi pisică.
    În Franţa, rasa s-a impus datorită dezvoltării tehnologiei de prelucrare a părului, iar în Germania, rasa a fost bine selecţionată şi consolidată.
    Lâna iepurelui este de 10 ori mai călduroasă decât cea de oaie. Un iepure poate produce 700-800 g păr care se recoltează din 3 în 3 luni.
    Există mai multe tipuri de Angora. Tipul german, francez, englez, românesc, rusesc, elveţian etc.
    Masa corporală ajunge la 2,5-3,5 kg chiar la 4 kg, cu aspect armonios. Capul este rotund la mascul şi uşor fin şi alungit la femele. Urechile au 10-12 cm.
    Prolificitatea este de 6-7 pui. Puii la naştere au 60 g.
    Tipul românesc este heterogen şi insuficient selecţionat. Produce 700 g păr. Puii la 2 luni au 650 g masă corporală.
    Prolificitatea medie este de 5-8 pui, iar culoarea este albă.
    Părul se recoltează prin: tundere, pieptănare sau smulgere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu